Geschiedenis 

Bij vragen kunt u mailen naar info@zeilschoolhetmolenhuis.com
Of bel gerust naar 06 460 267 15
IK WIL MEE!

Throwback movie

 

Het Molenhuis is een zeer bijzondere en monumentale zeilschool in Friesland waar al bijna 50 jaar zeilkampen worden georganiseerd met een zeer rijke geschiedenis. Zeilschool het Molenhuis wordt namelijk gekenmerkt door de houtzaagmolen ‘De Jager’, welke een typische Friese molen is. Aangenomen mag worden dat 1719 het bouwjaar van houtzaagmolen “De Jager” is en Jelle Jurjens de eerste eigenaar was. Jelle Jurjens was belangrijk genoeg om een bijnaam te verwerven, een bijnaam die aan eerste klas hout herinnert: Jelle Zoethout.

 


Helaas heeft de molen ook mindere tijdens gekend, rond 1930 heeft een zware storm één van de wieken geveld en dat was het voorlopige einde van het windtijdperk. De molen werd daarna door een elektromotor aangedreven. Wel bleef het zaaggedeelte geheel intact en in bedrijf, waardoor de zeldzame uitrusting van “De Jager” nog compleet bewaard is gebleven. Lange tijd stond de molen er onttakeld bij; de wieken en de kap waren er af, alleen de romp met de zaagschuur stonden er nog.

 


In 1965 kocht de Stichting voor Zon en Vrijheid deze prachtige zeilschool in Friesland, bestaande uit molenromp met zaag- en droogschuren, molenaarshuis en zeven woningen voor de molenaarsknechten. In het Molenhuis werd een watersport- en vakantieoord waar zeilkampen voor jongeren werden georganiseerd. Op zaterdag 7 juni 1965 werd besloten de Jager te renoveren en om te toveren tot de molen zoals wij hem nu kennen, op 4 september 1982 werd de gerestaureerde molen heropend. Houtzaagmolen “De Jager” is sinds de restauratie weer in bedrijf en wordt door vrijwillige molenaars gerund. De molen is nog steeds elke zaterdag voor het publiek geopend van 10.00 tot 17.00 uur.