De geschiedenis

Vroeger

Het Molenhuis is een zeer bijzondere en monumentale zeilschool in Friesland, waar al bijna 50 jaar zeilkampen worden georganiseerd met een zeer rijke geschiedenis. Zeilschool Het Molenhuis wordt gekenmerkt door de houtzaagmolen ‘De Jager’, een typisch Friese houtzaagmolen. Aangenomen mag worden dat 1719 het bouwjaar van onze molen is en Jelle Jurjens de eerste eigenaar was. Jelle Jurjens was belangrijk genoeg om een bijnaam te verwerven, een bijnaam die ons aan eersteklas hout herinnert: Jelle Zoethout.

Untitled

De molen in mindere tijden

Rond 1930 heeft een zware storm één van de wieken geveld en dat was het voorlopige einde van het windmolentijdperk. De molen werd daarna door een elektromotor aangedreven. Wel bleef het zaaggedeelte geheel intact en in bedrijf, waardoor de zeldzame uitrusting van De Jager nog compleet bewaard is gebleven. Lange tijd stond de molen er onttakeld bij; de wieken en de kap waren er af, alleen de romp met de zaagschuur stonden er nog.

Untitled

Van molen tot zeilschool

In 1965 kocht de Stichting voor Zon en Vrijheid deze prachtige locatie in Friesland, bestaande uit molenromp met zaag- en droogschuren, molenaarshuis en zeven woningen voor de molenaarsknechten. Het Molenhuis werd een watersport- en vakantieoord waar zeilkampen voor jongeren werden georganiseerd. Op zaterdag 7 juni 1965 werd besloten de Jager te renoveren en om te toveren tot de molen zoals wij hem nu kennen, op 4 september 1982 werd de gerestaureerde molen heropend. Houtzaagmolen “De Jager” is sinds de restauratie weer in bedrijf en wordt door vrijwillige molenaars gerund. De laatste restauratie heeft in 2009 plaatsgevonden. De molen is nog steeds elke zaterdag voor het publiek geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Zo kan iedereen die onze zeilschool bezoekt op zaterdag een rondleiding krijgen van de molenaars.

Wat wordt er over ons gezegd

Ouders en kinderen over Het Molenhuis

 •   Super heeft Lars het gehad, eerst 2 dagen in een optimist en toen op de catsy! Fantastisch hoe jullie het doen met foto's en filmpjes te plaatsen op facebook�toppie, ga zo door en Lars komt zeker volgend jaar weer terug!

  thumb Eva Bakker
  8/28/2017

    Wat heeft max genoten van het zeilen!! Hij wil zeker nog een keer op de catsy dan wel� bedankt voor de goede zorgen !

  thumb Tatiana Storm
  7/22/2017

    Max en Just hebben weer een waanzinnige week gehad door meer dan enthousiaste, gepassioneerde en deskundige leiding op ook nog eens een geweldige locatie en mooi materiaal. Het aftellen naar volgend jaar is alweer begonnen!!!!!!

  thumb Anna Koel-Wardenaar
  7/29/2017
 •   Wat een superweek heeft onze Yasmine achter de rug. Goede begeleiding, prima sfeer en heel veel plezier met de instructeurs gehad! Ze wil volgend jaar weer!

  thumb Ingrid Vink
  7/30/2017

    Jessey, heeft afgelopen week de week van z'n leven gehad. Hij heeft enorm genoten en komt graag zo snel mogelijk voor CWO 2. Bedankt voor de goede zorgen!

  thumb Bianca van Hoeijen
  4/30/2017

    dank voor de geweldige week van Tjakko, wat een mooie verhalen vertelde hij en wat een leuke dingen hebben ze gedaan, naast het zeilen!

  thumb Witte de Wit
  9/06/2017
 •   Wat een fantastisch zeilkamp. Isa heeft genoten. Leuk leren zeilen en wat organiseren jullie daar veel leuke dingen omheen. De coole dansjes worden nog dagelijks gedanst. The wind in my sails..... Dank allemaal voor een onvergetelijke week. Volgend jaar in de Valk

  thumb Marieke Heemskerk
  9/05/2017

    Robyn en Demi hebben een super week gehad. Bedankt!

  thumb Kalinka van Hoeijen
  3/12/2017

    Niels F. heeft een super toffe week vorige week gehad. Goede accommodatie, fijne mensen, behulpzaam etc. Aan de wind lag het niet in week 4. Niels zit nog vol met verhalen. Op naar volgend jaar. Alle medewerkers van Zeilschool het molenhuis; Bedankt voor deze mooie zeilweek en nog mooie weken de rest van het seizoen gewenst. Tot in het dorp of op het water.

  thumb Tanja Fraza-Groothuis
  8/09/2017
 •   k

  thumb Pepijn Reyn
  8/23/2016

    Onze kinderen Lily (Valk) en Levi (Optimist) hebben een TOPweek bij jullie gehad, bedankt voor een geweldig zeilkamp!

  thumb Debora van der Stad
  8/05/2017

    Mijn dochter en haar vriendin hebben de week van hun leven gehad. Het Molenhuis zorgt voor een heel gezellige maar ook zeer goed georganiseerde zeilweek. Onze meiden komen zeker weer terug!

  thumb Irene Wouters
  7/31/2017
 •   Kyra heeft een super week gehad! En en passant CWO I gehaald. Dank aan de instructeurs, staf en iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. Kyra komt zeker terug!

  thumb Barbara Motel
  7/23/2016

    Een super zeilschool, beste van heel Nederland!!!!!!

  thumb Noor Bruijn
  8/12/2017